Yemek firmaları, yemek üretimi yapan firmalar için kullanılan söz öbeğidir. Peki bu yemek üretiminden kastımız nedir? Her yemek üretimi yapan yemek firması mı olmaktadır? Hayır. Bir yemek üreticisine yemek firması denmesi için toplu yemek üretimi yapması gerekmektedir. Yani profesyonel olarak toplu bir şekilde yemek üretimi yapan ve müşterilerinin yemek ihtiyacını karşılayan firmalara yemek firmaları denmektedir.

Yemek firmaları, Türkiye’de oldukça yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Küçük, orta ve büyük işletmeler olarak göreceğimiz bu firmalar, şirketlerin yemek hizmeti ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Taşımalı olarak ya da yerinde üretim olarak temel olarak iki farklı şekilde hizmetleri bulunabilmektedir. Türkiye’nin her şehrinde en az bir tane yemek firması bulunmaktadır ve toplam sayıları 5000’in üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Ortalama olarak; küçük ölçekli bir yemek firması günlük 500, orta ölçekli bir yemek firması günlük 1500, büyük ölçekli bir yemek firması ise günlük 5000’in üzerinde yemek üretimi yapmaktadır. Devasa sayılarda yemek üretimi gerçekleştiren yemek firmaları da bulunmaktadır fakat bu firmaların sayısı doğal olarak oldukça azdır.