kolesterol

Sağlıklı yaşamın sırrı doğru beslenmekten geçer. Her ne kadar yediklerimize dikkat etsek de doğru beslenmenin yanında basit spor hareketleriyle de vücut dengemizi koruyabilir, kötü kolesterolü vücuttan atabiliriz.

Kolesterolü dengede tutmanın en önemli şartı dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Beslenmenin yanı sıra düzenli olarak hareket etmek ya da temiz havada yürüyüş yapmak da bu konuda sizlere yardımcı olacaktır.

Doğru beslenmenin yolu doymuş yağlardan kaçınmak, yağ oranı düşük gıdaları tüketmekten geçer. Kızartmalar ise diyetinizde kesinlikle bulunmamalıdır.

Sebze ve meyve tüketimini arttırmak, genel sağlık için ve tabiî ki kolesterolü dengelemek için çok önemlidir.

Düzenli fındık tüketimi, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir. Fındığın bu faydasını bal yiyerek de görebiliriz.

Tavsiye edilen gıdalar:

Ekmek tahıl: Kepekli buğday, yulaf ezmesi, çavdar ekmeği, mısır gevreği, bulgur, pirinç

Sütlü ürünler: Yağsız süt, az yağlı peynir, yağsız yoğurt ve yumurta akı

Balık: Tüm Beyaz etli balıklar (ızgara ve buğulama) İstiridye

Sebze meyve: Bütün taze ve dondurulmuş sebze meyveler.

Kuru baklagiller: Nohut, fasulye, mercimek

Kuruyemiş: Ceviz, badem, kestane

İçecekler: Su, doğal çaylar, kahve , doğal meyve ve sebze suları

Bazı kolesterol düşürücüler:  Biberiye, zerdecal, kuşburnu çayı, zencefil, Yeşilçay, kekik, biberiye çayı

Bu tavsiyeleri dikkate alarak kolesterolünüzü dengeleyebilirsiniz. Unutmayın “kolesterol” televizyon programlarında anlatıldığı gibi tamamen kötü değildir. İyi kolesterol oranınızın yüksek olması daha sağlıklı bir ömür sürmenize yardımcı olacaktır.